Tartarik Asit Nedir? Ne için Kullanılır?
Tartarik asit, bir tür alfa hidroksi asittir (AHA). Alfa hidroksi asitler, gıdalarda bulunan doğal asitlerdir. Tartarik asit üzüm ve şaraptan doğal biçimde bulunur.
Tartarik asit doğrudan solunduğunda öksürüğe neden olur ve rahatsızlık verebilir.
Buna karşın astım, yutma sorunları için de bu madddenin kullanıldığı bilinmektedir.
Ancak bu sağlık amaçlı kullanımların etkili olduğunu destekleyecek bilimsel veriler yetersizdir.
Tartarik Asit Nedir?
Tartarik asit; laktik asit, glikolik asit, malik asit ve sitrik asit dahil olmak üzere diğer alfa hidroksi asitlerle yaygın karıştırılır. Ancak tüm bu “meyve asitleri”, kullanım amaçları ve etkileri tamamen farklıdır.
Tartarik asidin en sık kullanıldığı asıl amaç ise cilt bakımıdır. Cilt bakım ürünlerinde yaygın kullanılan madde; hafif hassas, olgun, kuru, karma ve akneye meyilli ciltler dahil olmak üzere birçok cilt tipi için uygun kabul edilir.
- Keratolitik soyucu) ve büzücü özellikleriyle cilt hücrelerinin dönüşmesine yardımcı olur.
- Yaşlanma belirtileriyle savaşır.
- Cildi nemli tutar.
- Güneşin neden olduğu hasara karşı korur.
Tartarik Asit Nelerde Bulunur? Hangi Meyvelerde Bulunur?
Tartarik asit, çeşitli bitkilerde, özellikle antioksidanlar açısından zengin meyvelerde doğal olarak bulunur. En zengin kaynakları arasında:
- demirhindi
- üzüm
- kayısı
- muz
- turunçgiller (limon, portakal, mandalina vb.)
- karahindiba
- şeker pancarı
- elma
Tartarik Asidin Diğer Adı Nedir?
Tartarik asit, dihidroksibütandioik asit (kimyasal adı), L-tartarik asit ve türevlerini tanımlayan isimler dahil olmak üzere birçok isimle anılır.
Bazen sadece tartar kremi, Rochelle tuzu (potasyum sodyum tartarat) ve tartar emetik (potasyum tartarat) olarak adlandırılır.
Ne İşe Yarar? Ne için Kullanılır?
Cilt bakımında, cilt bakım ürünlerinde yaygın kullanılır.
Gıda koruyucusu, katkı maddesi ve aroma verici olarak kullanılır.
Bunlara ek olarak seramik, tekstil, baskı, deri tabaklama, metal temizleme, fotoğraf ve ilaç sektörlerinde de kullanımı vardır.
Tartarik Asidin Zararları Neler?
Genel olarak, tartarik asit ve diğer AHA’lar, çoğu insanın cildinde kullanımı için güvenli kabul edilir.
Bununla birlikte, hassas ciltlerde ve alerjiye yatkın ciltlerde gene de soruna neden olabilir. Özellikle çok kuru ciltlerde kullanımı önerilmemektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu