Yapışmaz tava ve tencereler mutfaklarda kullanım kolaylığı sunmaları ve görece uygun fiyatlı olmaları nedeniyle sık tercih edilir.

Bu durum aslında ülkemize de özgü değildir. Tüm dünyada yapışmaz materyalli tava ve tencereler günlük yemek yapımında çok yaygındır.

Yapışmaz materyalli tavalar, çoğu kullanıcı için vazgeçilmezdir. Pilav yapmak, sosis kızartmak, krep ya da yağda yumurta hazırlamak için yapışmaz olanların dışındaki tavalar bir alternatif olarak bile görülmez.

Ancak bu tava ve tencerelerin yapışmazlığını sağlayan kaplama malzemelerinin sağlığı tehdit edip etmediği oldukça tartışmalıdır.

Öyle ki teflon gibi yapışmaz malzemeli ekipmanları doğrudan kanser ile bağlantılı kabul eden çalışmalar dahi vardır.

Haydi gelin bu pratik ancak sağlığa olumsuz etkileri konusunda soru işaretleri yaratan mutfak ekipmanlarını daha yakından inceleyelim!

Yapışmaz Tavalar & Tencereler

Yapışmaz materyalli pişirme araçları yaygın olarak teflon olarak da bilinen politetrafloroetilen adı verilen bir malzeme ile kaplıdır.

Politetrafloroetilen yani teflon, karbon ve flor atomlarından oluşan sentetik bir kimyasaldır. Bu kimyasal tava ve tencerelere neredeyse sürtünmesiz ve yapışmaz bir yüzey sağlayıcıdır.

Bu yüzey ile teflon tava ve tencereler kullanım esnasında ve sonrasında temizliğinde oldukça pratiktir.

Yapışmaz Tava Perflorooktanoik Asit Maruziyeti

Günümüzde teflon ürünlerin kaplamasının politetrafloroetilen ile yapıldığı söyledik. Ancak 2010’lu yıllara dek kaplamaların üretimi çin kullanılan materyal perflorooktanoik asit idi.

Bu materyalin sağlık üzerindeki zararlarının ciddi boyutlara ulaştığına ise kesin gözüyle bakılıyordu. Tiroid bozuklukları, kronik böbrek hastalığı, kısırlık, karaciğer hastalığı ve testis kanseri bu madde ile doğrudan ilişkilendirilmekteydi.

Perflorooktanoik asitin günümüzde kullanımı büyük oranda terk edilmiştir.

 Yapışmaz tava tavsiye

Teflon Tavayı Fazla Isıtırsak Ne Olur?

Teflon tavaları tehlikeli kılan sorunlardan bir taneside yüksek ısılara maruz bırakılması ile ortaya çıkar.

260 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda bu tür tavaların kaplamalı bozulur. Bozulan kaplamalar ise solunan havaya toksik maddeleri salmaktadır.

Bu havayı solumak ise titreme, yüksek ateş, baş ağrısı ve vücutta ağrılar gibi grip benzeri semptomlara neden olmaktadır.

İleri seviye maruziyette ise bu durum akciğer hasarına dek uzanabilmektedir.

Teflon ekipmanların yüksek ısılara maruz kalması ile ortaya çıkan bu riskleri en aza indirmek için yapılması gereken;

Boş tavaları ısıtmaktan kaçınmak,

Ve yüksek ısılarda pişirme yağmaktan kaçınmak,

Teflon tava tencerelerde kaynatma işlemi yapmamak olarak sıralanabilir.

Teflon Yapışmaz Tava Çizilirse Ne Olur?

Teflon tavalar çizildiğinde, kaplamaları bozulduğunda tehlike çanları çalmaya başladı demektir.

Teflonu bozulan tavanın dağılan kaplaması yiyeceklerime bulaşır. Tava yapışmazlığını yitirir. Ve netice olarak kaplamanın altındaki olası toksik maddeler serbest bırakılır.

Bu nedenle kaplaması bozulan teflon materyalli tavalar pişirme amaçlı kullanılmamalıdır.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

    Kargo hesapla